NOS NieuwsAangepast

Aanslag op 'roodhemd' Thailand

In het noordoosten van Thailand is een van de leiders van de regeringsgezinde 'roodhemden' vanuit een auto beschoten en gewond geraakt. De politie denkt dat de aanslag een politieke achtergrond heeft.

De man, Kwanchai Praipana, zat voor zijn huis in Udon Thani toen het vuur op hem werd geopend. Hij werd geraakt in zijn arm en been.

Door het incident kan de spanning in het land verder oplopen. De aanslag komt op de dag dat in de hoofdstad Bangkok en omliggende provincies de noodtoestand is ingegaan.

Noodtoestand

De noodtoestand geeft de autoriteiten de mogelijkheid om publieke bijeenkomsten te verbieden, een avondklok in te stellen en berichten in kranten te censureren. Het protest in Bangkok tegen premier Yinluck Shinawatra wordt steeds gewelddadiger, waarvan de regering en de demonstranten elkaar de schuld geven.

De regering heeft gezegd dat de noodtoestand niet is ingesteld om nu hard tegen demonstranten op te treden. De politie laat de demonstranten die sommige delen van Bangkok bezet houden met rust. In Bangkok zijn geen extra troepen gezien.

Bij granaataanvallen van afgelopen vrijdag en zondag viel één dode en raakten 60 mensen gewond. Het dodental sinds het begin van de protesten in november staat op negen, en meer dan 550 mensen liepen verwondingen op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl