NOS NieuwsAangepast

Chinese elite sluist geld weg

Naaste familieleden van de topleiders van China hebben geheime bedrijven en bankrekeningen opgezet in buitenlandse belastingparadijzen.

Zo is de zwager van de huidige Chinese president Xi Jinping mede eigenaar van een onroerendgoedmaatschappij op de Britse Maagdeneilanden en hebben de zoon en de schoonzoon van de voormalige premier Wen Jiabao er consultancy-bedrijven.

Dat onthult het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten, dat onderzoek heeft gedaan naar 2,5 miljoen gelekte documenten, en waar Trouw deel van uitmaakt. De documenten zijn afkomstig van Trustmaatschappijen die bedrijven helpen met het opzetten van bedrijfsconstructies en bankrekeningen op de Britse Maagdeneilanden en andere plekken die geassocieerd worden met het wegsluizen van geld, zoals Samoa.

Volkscongres

In de gelekte stukken staan 22.000 adressen van cliënten uit China en Hong Kong. Onder hen zijn enkele van de machtigste mannen en vrouwen van China, onder wie tenminste 15 van de rijkste leden van het Volkscongres en bestuursleden van staatsbedrijven.

Sommige van hen zijn al verwikkeld in corruptieschandalen. Overheidsfunctionarissen hoeven in China hun vermogen niet openbaar te maken en tot nu toe wist de Chinese bevolking weinig tot niets over de parallelle economie, die de elite in staat stelt belastingen te ontduiken en mogelijke omkopingen geheim te houden.

Gevoelig onderwerp

Geschat wordt dat sinds 2000 tussen de 1000 en de 4000 miljard dollar uit China is weggesluisd.Het opzetten van overzeese bedrijfsconstructies is niet illegaal. Maar in China wordt dit vaak geassocieerd met onbetrouwbaarheid en corruptie, waar ook de top van de Communistische Partij, die het beste met het volk voor zou moeten hebben, zich schuldig aan maakt.

Corruptie is op dit moment een zeer gevoelig onderwerp. Door de teruglopende economische groei vergroot het gat tussen arm en rijk en durven Chinese burgers vaker kritiek te uiten op de extravagante levensstijl van de Communistische leiders.

Journalisten

Sinds zijn aantreden in maart is de bestrijding van de corruptie dan ook topprioriteit van President Xi . Zo zijn er vorig jaar meer dan 180.000 corrupte ambtenaren bestraft. Maar als burgeractivisten om meer transparantie over de inkomsten en uitgaven van de leiders vragen worden ze opgepakt.

Ook journalisten die verhalen onthullen over het vermogen van de top van de Partij moeten het ontgelden. Zo werden de sites van de New York Times en Bloomberg vorig jaar in China geblokkeerd, nadat ze over onder meer het vermogen van de familie van Premier Wen Jiabao hadden geschreven.

Ook vandaag zijn de onthullingen over overzeese vermogens van de Chinese leiders niet te lezen in China. Alle publicaties erover zijn geblokkeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl