Burgerforum-EU vangt bot in Kamer
Zoals verwacht is in de Tweede Kamer geen meerderheid om een referendum te houden over de Europese Unie. Burgerforum-EU, een burgerinitiatief, wil graag een referendum en debatteerde er vanavond over met Kamerleden en met minister Timmermans.
Als er nieuwe bevoegdheden aan de Europese Unie worden overgedragen wil Burgerforum-EU dat er dan eerst een referendum over wordt gehouden. Er zijn voor het burgerinitiatief meer dan 60.000 handtekeningen opgehaald. Dan moet de Kamer erover vergaderen.
Namens het Burgerforum-EU hield publicist Thierry Baudet een inleiding waarin hij aan de Kamerleden uitlegde dat volgens hem de Tweede Kamer op het punt staat om haar kernbevoegdheden kwijt te raken en de Nederlandse bevolking op het punt staat om haar zelfbeschikking te verliezen.
Bankenunie
Burgerforum-EU en medestanders willen dat de macht van Brussel niet nog groter wordt. Baudet wijst erop dat die macht nu alleen maar groter wordt: "Op alle terreinen neemt de beslissingsbevoegdheid van de Europese Unie voortdurend toe.
Nu is zelfs een bankenunie in zicht, een begrotingsunie, een Europees immigratie- en asielbeleid, een Europese buitenlandse dienst en een centraal gecoördineerde defensie."
Kleine kans
Minister Timmermans zegt dat er sinds de laatste Europese verdragswijziging geen nieuwe bevoegdheden aan Brussel zijn overgedragen. Er is volgens hem dan ook geen aanleiding nu een referendum over Europa te houden. "Een referendum is geen middel dat alle problemen oplost", aldus de minister van Buitenlandse Zaken.
De kans dat er binnen afzienbare tijd een referendum komt over de EU is dus klein. Maar op het ogenblik liggen er twee initiatiefwetten bij de Eerste Kamer die het houden van raadgevende en correctieve referenda mogelijk moeten maken.
300.000 steunbetuigingen
Deze wetten maken het mogelijk dat er ook over aanpassingen van het EU-verdrag referenda worden gehouden.In de Tweede Kamer zijn deze wetten (initiatieven van PvdA, D66 en GroenLinks) met een ruime meerderheid goedgekeurd.
De verwachting is dat ze nog voor de zomer in de Eerste Kamer worden behandeld. Als ook die het licht op groen zet, wordt het mogelijk dat burgers een referendum afdwingen.
Voorwaarde is dan dat ze 300.000 steunbetuigingen verzamelen.