NOS NieuwsAangepast

"Meer onderzoek naar martelfoto's"

"Dit zijn de resten van een volwassen man, je ziet hoe dun zijn benen zijn en zijn buik is helemaal ingedeukt. Je ziet zijn ribben en andere botten goed zitten. Hij is niet gewoon dun, hij is uitgehongerd." Sue Black, hoogleraar Forensische Antropologie beschrijft een van de foto's die gisteren naar buiten kwam.

Black onderzocht de foto's van dode en mishandelde Syriërs die gisteren naar buiten kwamen. Een overgelopen militair fotograaf uit het Syrische leger heeft 55.000 foto's overgedragen aan de oppositie.

Eén-op-één-contact

Volgens de onderzoeker is er zonder meer gemarteld. "We zijn ons ervan bewust dat deze foto's gemaakt zijn in oorlogstijd, maar we zien bijna geen verwondingen zoals je die verwacht bij een gewapend conflict", zegt Black in een interview met NOS op 3.

"We zijn een paar kogelwonden tegengekomen, maar echt maar enkele. De verwondingen op de foto's komen voort uit persoonlijk één-op-één-contact. We zien tekenen van verwurging, blauwe plekken en verwondingen veroorzaakt door het vastbinden van polsen en enkels."

Tsunami

Black onderzocht eerder lichamen in andere oorlogsgebieden en na de tsunami in Azië in 2004. "Ik heb nog nooit zoveel bewijzen bij elkaar gezien van oorlogsmisdaden. Ik heb op de Balkan gewerkt, maar dat was heel anders. Dat waren vooral kogelwonden. En bij de tsunami waren de verwondingen ook heel anders."

Degene die het materiaal naar buiten bracht, staat bekend onder de codenaam Caesar. Hij wist een laptop met beeldmateriaal het land uit te smokkelen. De vraag is natuurlijk of Caesar wel is wie hij zegt en dus of de foto's wel bij het Assad-regime vandaan komen. Volgens Black is dat al deels onderzocht.

"Een juridisch team heeft bekeken of de getuige die het materiaal heeft aangeleverd wel geloofwaardig is", zegt ze. "Ze hebben hem heel veel vragen gesteld, uit verschillende invalshoeken en ook instinkers. Hij heeft elke test doorstaan, maar dat betekent niet dat alles wat hij zegt ook geloofd moet worden."

Spoor van bewijs

Volgens de juristen die het materiaal als eerste in handen kregen, kunnen de foto's dienen als bewijs voor een aanklacht tegen president Assad wegens misdaden tegen de menselijkheid. Maar dan moet er eerst meer onderzoek komen, stelt Black.

"De volgende stap is onderzoeken of de foto's zijn genomen waar de getuige zegt dat ze genomen zijn", zegt de onderzoekster. "En dan moeten we het spoor van het bewijs volgen. Pas als je dat hebt gedaan, kun je zeggen of het authentiek is. Voor nu zeggen we: het bewijs zou heel goed authentiek kunnen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl