NOS NieuwsAangepast

HRW kritisch over Syrië en VS

Door Simone Loomans in Berlijn

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft in Berlijn het jaarrapport gepresenteerd. De organisatie heeft in meer dan 90 landen gekeken naar de mensenrechten.

Voorzitter Kenneth Roth heeft vooral kritiek op de burgeroorlog in Syrië en de aanpak daarvan door westerse landen. Roth verwijt met name de Verenigde Staten niet genoeg druk uit te oefenen op het regime van president Assad om de oorlog te stoppen.

Roth heeft daarom geen hoge verwachtingen van de vredesbesprekingen, morgen in het Zwitserse Montreux. "Het belangrijkste is nu dat het geweld stopt en de grenzen geopend worden, zodat de Syrische bevolking hulpgoederen kan krijgen", zegt hij.

NSA-schandaal

HRW ging ook uitvoerig in op de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA. De organisatie ziet die als ernstige schending van de privacy van miljoenen burgers.

Roth is kritisch over de aanstaande veranderingen bij de NSA, die president Obama vrijdag aankondigde. "Obama zal de telefoon van Angela Merkel niet meer afluisteren, maar hoe zit het met de mobieltjes van gewone mensen? Het wordt tijd dat de Amerikaanse overheid persoonlijke data gaat respecteren. Vooral omdat er geen bewijs is dat het aftappen van telefoons en het verzamelen van data Amerika veiliger heeft gemaakt."

Homowetgeving Rusland

Ook Rusland scoort slecht op het gebied van mensenrechten, onder meer door de nieuwe anti-homowetgeving. Nu alle ogen vanwege de Olympische Winterspelen op Sotsji gericht zijn, moeten andere landen druk uitoefenen, vindt HRW. Daarvoor is president Poetin gevoelig, zegt HRW met oog op de vrijlating van Greenpeace-activisten.

Boris Dittrich - voormalig D66-leider en tegenwoordig directeur seksuele minderheden bij HRW - vindt het "een enorm stomme beslissing" dat premier Rutte met koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar Sotsji gaat. "Een lege tribune bij de openingsceremonie van de Spelen zou een duidelijk signaal afgeven aan de Russen", zegt hij.

"Fort Europa"

Over Nederland is het HRW-rapport vooral kritisch als het gaat om het Nederlandse immigratie- en asielbeleid. Voorzitter Roth maakt zich zorgen over hoe in Europa wordt omgegaan met asielzoekers. "Europa moet zich bezighouden met het redden van levens, in plaats van het in stand houden van Fort Europa".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl