NOS NieuwsAangepast

Geen toelage 18+'er in buitenland

Scholieren van boven de 18 die naar een middelbare school in het buitenland gaan, krijgen definitief geen Nederlandse toelage. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald. Het beperken van de toelage tot scholieren die in Nederland voortgezet onderwijs volgen, is niet tegen de Europese regels.

In 2010 vroeg een scholier uit Maastricht die in het Belgische Hasselt naar school ging een toelage aan volgens de Wtos, de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten. Daarin staat dat leerlingen van 18 tot en met 30 jaar in het voortgezet onderwijs recht hebben op een tegemoetkoming in de kosten. Met 18 jaar houdt de kinderbijslag op. Voorwaarde is wel dat de leerling naar een school in Nederland gaat.

Belgische school

Die toelage werd afgewezen, omdat de leerling in België naar school ging. De leerling stapte naar de rechter in Maastricht en kreeg gelijk met het argument dat het weigeren van de toelage in strijd was met het recht op vrij verkeer van burgers in de Europese Unie.

Het ministerie van Onderwijs ging daartegen in beroep en heeft nu gelijk gekregen. De school moet in Nederland staan om in aanmerking te komen voor de Nederlandse toelage. Er is geen beroep mogelijk tegen deze uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl