NOS NieuwsAangepast

Lavrov: Ban maakt fout met Iran

Rusland vindt dat VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon een fout heeft gemaakt door de uitnodiging aan Iran voor de Syrië-conferentie in te trekken. Minister Lavrov van Buitenlandse Zaken voegde eraan toe dat het "geen ramp" is.

Lavrov benadrukte dat de aanwezigheid van een Iraanse delegatie cruciaal is voor het welslagen van de vredestop in Zwitserland, die morgen begint in Montreux. Iran is een belangrijke bondgenoot van de Syrische regering en steunt met Assad adviseurs, geld en materieel.

Volgens Lavrov heeft Bans besluit ook een negatieve impact op het imago van de Verenigde Naties. Ook de autoriteit van de VN wordt erdoor aangetast, aldus de Rus.

Jammer

Ban trok de uitnodiging aan Iran gisteren in, nadat commotie was ontstaan over Iraanse deelname. Onder meer de VS had er bezwaren tegen. De VN-chef trok de uitnodiging in omdat Iran de uitgangspunten van de Syrië-top niet zou onderschrijven.

Gisteravond noemde minister Timmermans, die namens Nederland bij de top zal zijn, het jammer dat Iran niet deelneemt. Hij toonde wel begrip voor het besluit van Ban.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl