NOS NieuwsAangepast

Vollere portemonnee in 2014

Veel huishoudens hebben in 2014 meer geld te besteden. Vooral werkenden met een laag of gemiddeld inkomen gaan erop vooruit.

Dat blijkt uit de nieuwste berekening van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Kijk hier hoeveel u er op voor- of achteruit gaat.

Meer koopkracht

De meeste werkenden en de meeste bijstandsgerechtigden gaan erop vooruit. Zo heeft een alleenstaande in de bijstand gemiddeld 0,6 procent meer koopkracht.

Tweeverdieners zonder kinderen gaan er in bepaalde gevallen zelfs 3 procent op vooruit.

Minder koopkracht

Ouderen en huishoudens waarbij één partner niet werkt, leveren bijna allemaal in. Meestal gaat het om hooguit twee tientjes per maand.

Ook werkenden die meer dan 50.000 euro bruto verdienen, gaan er licht op achteruit.

Prinsjesdag

De berekening van het Nibud valt positiever uit dan na Prinsjesdag.

Huishoudens hebben meer geld te besteden doordat de premie voor de zorgverzekering is gedaald, het belastingtarief van de laagste schijf is verlaagd en de inflatie laag is.

De afgelopen vier jaar leverden veel huishoudens juist koopkracht in.

het Nibud waarschuwt er wel voor er wel voor dat mensen zich wellicht niet herkennen in de doorrekening. De berekening geldt voor grote groepen Nederlanders. Meer specifieke kosten als reiskosten, kinderopvang , aanvullende zorgverzekeringen of gemeentelijke lasten zijn niet meegerekend. Ook grote veranderingen als promotie, ontslag of het krijgen van kinderen leiden vaak tot veel grotere koopkrachtwijzigingen dan het Nibud heeft berekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl