NOS NieuwsAangepast

Brutowinst stijgt bij DSM

Voeding- en chemiebedrijf DSM heeft het bedrijfsresultaat in 2013 verbeterd van 1,1 miljard euro naar 1,3 miljard euro. De brutowinst is ondanks de moeilijke marktomstandigheden en valutakoersschommelingen ruwweg 20 procent hoger dan het voorgaande jaar.

De voedingstak kampte wel met diverse soorten tegenwind. Zo was de Amerikaanse markt van voedingssupplementen en omega-3-visolie zwak en heeft DSM last van de aanhoudende zwakke vraag van consumenten. Op de diervoedermarkt staan de prijzen van vitamine E onder druk.

Lagere koers

Op de beurs krijgt het aandeel DSM er flink van langs. De cijfers vallen beleggers tegen en het bedrijfsresultaat is lager dan analisten hadden verwacht. Het aandeel staat een half uur na opening op een verlies van 9 procent.

Meer koersinformatie op nos.nl

DSM is de voorbije jaren uitgegroeid tot de grootste vitaminefabrikant ter wereld en is een marktleider in speciale voeding en voedingssupplementen voor mens en dier.

De jaaromzet van DSM ligt bijna een half miljard euro hoger en komt voor heel 2013 uit op 9,62 miljard euro. Dat is een stijging van 5,3 procent.

Voorzichtig

Voor dit jaar blijft DSM voorzichtig. De wisselkoersverschillen zullen door de dure euro in het nadeel blijven spelen denkt het bedrijf. Ook blijven de economische vooruitzichten matig, met lage groei in Europa, bescheiden groei in de VS en een afnemende groei in de opkomende markten.

De cijfers zijn nog voorlopig en niet door de accountant gecontroleerd. De definitieve cijfers worden gepresenteerd op 26 februari, samen met het jaarverslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl