NOS NieuwsAangepast

Syrië-top toch zonder Iran

Iran is niet welkom bij de vredesbesprekingen over de toekomst van Syrië. Dat heeft een woordvoerder van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zojuist bekendgemaakt.

Irans deelname was de hele dag inzet van getouwtrek en maakte het doorgaan van de hele conferentie onzeker.

Uitgangspunt

Ban Ki-moon heeft de uitnodiging aan Iran ingetrokken, omdat het land weigert het uitgangspunt van de vredesbesprekingen te onderschrijven.

Het overleg is erop gericht om tot de vorming van een overgangsregering in Syrië te komen met vergaande bevoegdheden. Daarin is geen rol voor president Assad weggelegd.

Iran is een machtige bondgenoot van Assad. Toch hadden Iraanse hoge functionarissen Ban Ki-moon eerder vandaag laten weten dat Teheran het uitgangspunt van de overgangsregering onderschreef.

Regionale partners

De VN-chef is zeer teleurgesteld over de houding van Iran, aldus zijn woordvoerder. Ban Ki-moon zal druk op de autoriteiten in Teheran blijven uitoefenen om mee te praten over de toekomst van Syrië.

"Alle regionale partijen die invloed hebben in de regio en kunnen bijdragen aan het succes van het vredesoverleg, zouden erbij betrokken moeten worden", aldus de VN-woordvoerder.

De Syrische Nationale Coalitie heeft direct na de bekendmaking over het wegblijven van Iran laten weten wel naar Montreux te komen. Deze beweging die door het Westen wordt gezien als de belangrijkste vertegenwoordiger van de oppositie, was fel gekant tegen de aanwezigheid van Iran in Montreux.

Onderminister

Volgens correspondent Thomas Erdbrink waren ze in Iran eerst verbaasd over de uitnodiging van Ban Ki-moon. De Iraniërs hadden aangegeven dat ze het niet eens zijn met de doelstellingen van de vredesbesprekingen. Uiteindelijk was er toch besloten om een onderminister van Buitenlandse Zaken te sturen.

"Een onderminister klinkt misschien als een tweederangs-mannetje, maar hij is wel de man die volledig over Syrië gaat in de Iraanse regering", legt Erdbrink uit. "Iran wilde dus wel, maar mocht niet. Morgen moeten we kijken hoe boos de Iraanse hardliners en diplomaten hier precies zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl