NOS NieuwsAangepast

Oppositie Syrië wacht op VN-chef

De Syrische oppositiebeweging SNC wacht op een verklaring van VN-secretaris-Generaal Ban Ki-moon voordat ze besluit de vredesconferentie over Syrië bij te wonen.

Eerder eiste de Syrische Nationale Coalitie vóór 20.00 uur de garantie dat Iran de besprekingen in Zwitserland niet bijwoont. Als de VN de uitnodiging aan Iran niet zou intrekken, zou de SNC-delegatie wegblijven uit Montreux. Iran is een bondgenoot van president Assad.

Geen uitsluitsel

Nu de deadline is verstreken, laat de oppositie weten een verklaring van Ban Ki-moon af te wachten.

De VN-chef zit in een lastig parket, omdat hij Iran had uitgenodigd bij het vredesoverleg nadat het land hem had verzekerd dat het akkoord gaat met de vorming van een overgangsregering in Syrië. Dat is het uitgangspunt van de besprekingen.

Maar later vandaag liet Iran weten dat het helemaal niet akkoord is met dat uitgangspunt. De VN-gezant van Iran voegde daar vanavond aan toe dat zijn land niet naar Montreux komt als het een overgangsregering moet steunen.

De VS en de Arabische landen die de oppositie steunen, willen dat Iran wegblijft bij het overleg.

Geen Montreux?

Door alle verwarring, twee dagen voor de vredesconferentie, vragen diplomaten zich inmiddels hardop af of 'Montreux' nog wel doorgaat. Andere Syrische oppositiepartijen lieten eerder al laten weten niet aan het overleg deel te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl