Hollande dankt Nederland

President Hollande»
President Hollande Reuters

President Hollande heeft Nederland bedankt voor de militaire steun in Mali. De Franse president deed dat op een persconferentie in Den Haag. Hij is vandaag in Nederland voor een officieel bezoek.

Strategisch partnerschap

Rutte en Hollande maakten bekend dat Nederland en Frankrijk een verklaring hebben aangenomen over het strategisch partnerschap. De regeringsleiders willen samen optrekken in Europa en zien graag dat Franse en Nederlandse bedrijven gaan samenwerken om groei te realiseren.

In Europa moet volgens Rutte een "betere prioriteitstelling" komen. De Europese Commissie moet in de ogen van beiden "meer gefocust optreden".

Mali

Volgens de premier staan Nederland en Frankrijk nu schouder aan schouder in Mali om de wereld "een stuk veiliger te maken". De Franse president dankte Nederland voor de militaire steun aan de VN-missie. Rutte zei dat Nederlandse troepen niet eerder naar Mali vertrekken en noemde het eerder afgesproken schema al "zeer ambitieus".

Oud-minister Bert Koenders, die de VN-missie in het Afrikaanse land leidt, had de deelnemende landen gevraagd hun militairen al eerder beschikbaar te stellen.

Nuclear Security Summit

Tijdens hun gesprek vertelde Hollande Rutte dat hij aanwezig zal zijn bij de Nuclear Security Summit, die in maart in Den Haag wordt gehouden.

Vanmiddag bezoekt de Franse president de in Den Haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) en het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Daar zijn gesprekken met Franse en Nederlandse bedrijven en worden samenwerkingsakkoorden getekend.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Oekraïens leger herovert vliegveld Video Het Oekraïense leger heeft de daad bij het woord gevoegd. Voor het eerst is er op beperkte schaal...15 apr 2014, 643 keer afgespeeld
  • » Nog geen akkoord zorg Video Op het ministerie van volksgezondheid zitten op dit moment de coalitiepartijen PvdA en VVD en...15 apr 2014, 2692 keer afgespeeld
  • » Landelijk referendum vanaf 2015 mogelijk Video Een landelijk referendum. Vanaf volgend jaar kan dat in Nederland. De Eerste Kamer heeft ermee...15 apr 2014, 3034 keer afgespeeld

Meer video en audio