NOS NieuwsAangepast

Ierland niet langer junkland

Door economie redacteur André Meinema

Het gaat de goede kant op met Ierland. Kredietbeoordelaar Moody's heeft besloten om Ierland op te waarderen. Het land krijgt de Baa3-status, één treetje hoger dan de junkstatus Ba1, en de vooruitzichten zijn gunstig. Met de verhoging zet Ierland een belangrijke stap voorwaarts.

Het land is niet langer het land waarvan het schuldpapier van de overheid de kwalificatie van junk , troep, heeft. Ierland lijkt back on track. Door de opwaardering daalt de rente op Ierse staatsschuld. Voor een Ierse tienjarige staatslening wordt nu 3,27 procent gevraagd. Dat is het laagste niveau in 8 jaar en dus lager dan voor de financiële crisis.

Keltische tijger

Ierland maakte voor de crisis een reusachtige groei door. Het land kreeg de bijnaam van Keltische tijger. Maar de bankencrisis van 2008 trok het land omver. Eind 2010 waren de problemen te groot. Ierse banken bezweken onder schulden en werden genationaliseerd, de huizenmarkt stortte in, de werkloosheid verdrievoudigde, en de economie kromp. Veel Ieren verlieten het land, op zoek naar werk en toekomst.

In ruil voor een noodlening van 85 miljard euro werd een rigoureus bezuinigingsprogramma gestart. Op het dieptepunt van de Ierse schuldencrisis in juli 2011 bedroeg de rente een onmogelijke en onbetaalbare 15 procent. In rap tempo werd Ierland afgewaardeerd en belandde in de zomer van 2011 bij Moody's op het bankje van junkbonds.

Voor beleggers is dit het signaal dat je de vingers lelijk kunt branden aan de Ierse schuld. Wanbetaling ligt op de loer.

Opkrabbelen

Langzaam klimt Ierland uit het dal. De economie groeit weer, het consumentenvertrouwen neemt toe, de werkloosheid neemt af en de koopkracht verbetert. Reden voor het land om in december uit het Europese steunprogramma te stappen. Het land gaat weer zelfstandig de boer op om de overheidsschuld te financieren op de reguliere kapitaalmarkten, in plaats van liggend aan het infuus.

Met de huidige marktrente van 3,27 procent is Ierland een stuk goedkoper uit dan Italië of Spanje en zit nog maar een fractie boven de rente die de Verenigde Staten betaalt. De Nederlandse tienjaarsrente ligt momenteel op 2,05 procent.

Veiligheid versus rendement

Kredietbeoordelaars meten de financiële en economische gezondheid en de vooruitzichten van een land en geven rapportcijfers in de vorm van letters en cijfers. Het hoogste is een triple-A, het laagste een C. Vanaf BB of Ba kom je in de rode gevarenzone en wordt het schuldpapier junkbond genoemd.

Een hoge rating betekent weinig of geen risico op wanbetaling en is dus veilig. Hoe hoger de rating des te lager de rente en omgekeerd. Hoe hoger de rente des te risicovoller is de belegging in schuldpapier. Hoe lager de rente des te lager is het rendement. Wie wil verdienen aan schuld moet de afweging maken tussen meeropbrengsten of risicopremie. Een hoge rente moet je daarom altijd wantrouwen, of het nu spaargeld betreft, de rente die je betaalt op krediet, of de obligatierente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl