NOS NieuwsAangepast

Dieven stelen zeldzame apen

De dierverzorgers van Apenheul in Apeldoorn zijn er kapot van; de diefstal van een hele familie Gouden Leeuwaapjes. De twee volwassen dieren en drie jongen zijn met nachthok en al meegenomen.

Onbekenden hebben een hek vernield bij de dierentuin. Daarna hebben ze de deur van het apenverblijf opengebroken en het nachthok van de muur gehaald.

Het nachthok waarin de apen zaten, is een kist die vergelijkbaar is met een broedkast voor vogels. In het apenverblijf zitten ook Withand Gibbons. Die hebben de dieven ongemoeid gelaten.

Beelden

De politie is een onderzoek begonnen. Er zijn camerabeelden, maar het is nog niet bekend of de dieven daar op te zien zijn.

Bijna een jaar geleden werden ook zeldzame dwergaapjes gestolen, uit een dierentuin in de buurt. Die diefstal is niet opgelost.

Waardeloos

De familie Gouden Leeuwaapjes is in zeker opzicht waardeloos voor de dieven. De dieren zijn allemaal geregistreerd, omdat ze onderdeel zijn van een wereldwijd fokprogramma. Dat wordt beheerd door de dierentuin in het Engelse Whipsnade.

Omdat het Gouden Leeuwaapje (Latijnse naam: Leontopithecus rosalia) een bedreigde diersoort is, werkt een selecte groep dierentuinen over de hele wereld mee aan het fokprogramma. De dieren zijn eigendom van de Braziliaanse overheid.

De vijf gestolen dieren waren de enige Gouden Leeuwaapjes die Apenheul heeft. De dierentuin weet nog niet of er een nieuwe familie komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl