NOS NieuwsAangepast

Iran vermindert atoomactiviteiten

Iran is begonnen met het terugschroeven van de nucleaire activiteiten. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie en het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Daarover zijn afspraken gemaakt met de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland.

Vertegenwoordigers van het IAEA waren vanochtend in Iran in overleg met technische experts. Er zijn inspecteurs in de verschillende nucleaire fabrieken. Zij zijn bezig om de leidingen weg te halen naar de centrifuges die gebruikt worden om uranium te verrijken. Afgesproken is dat Iran stopt om uranium tot 20 procent verrijken. Dat soort materiaal benadert de verrijking die nodig is voor een nucleair wapen. Het IAEA gaat dat de komende tijd controleren.

Sancties

Als Iran die afspraken nakomt, worden de internationale sancties tegen het land versoepeld. Iran mag dan per direct weer handelen in onder meer goud, edelmetalen en olie. Ook komt een deel van de bevroren tegoeden van Iran weer beschikbaar. De sancties zijn jarenlang van kracht geweest.

De atoomdeal met Iran en de zes wereldmachten is in november gesloten. De partijen noemden het akkoord een goede basis voor verdere besprekingen. President Obama sprak van een stap naar een veiligere wereld. De VS en andere landen zijn bang dat Iran zijn nucleaire programma gebruikt voor de ontwikkeling van kernwapens.

De gemaakte afspraken gelden voor een periode van zes maanden. In die tijd moet een definitief akkoord worden gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl