NOS NieuwsAangepast

Tumultueuze aanloop Syrië-overleg

De aanloop naar de vredesbesprekingen van komende woensdag over Syrië verloopt uiterst moeizaam. Er is ruzie ontstaan over deelname van Iran aan de conferentie in de Zwitserse stad Montreux.

Het is de bedoeling dat een groot aantal ministers van Buitenlandse Zaken woensdag praat over het conflict in Syrië, maar de VS en de Syrische Nationale Coalitie, die strijdt tegen president Assad, liggen dwars vanwege de uitnodiging aan Iran.

Invloedrijk Iran

Eigenlijk zou Iran niet meepraten, maar VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon stuurde zondag toch een uitnodiging aan de regering in Teheran. Iran is een belangrijke bondgenoot van de Syrische president Assad. Er wordt gehoopt dat het land druk op hem kan uitoefenen.

Iran zegt dat het "een positieve en constructieve rol" op de conferentie wil spelen.

Maar de Syrische Nationale Coalitie wil dat Ban de uitnodiging intrekt. Anders wil de belangrijkste spreekbuis van de Syrische oppositie geen vertegenwoordigers naar het overleg sturen.

De Verenigde Staten zeggen dat Iran alleen mag meedoen als het land een plan steunt voor een Syrische overgangsregering.

Overgangsregering

Als de bijeenkomst van woensdag in Montreux slaagt, beginnen vrijdag vredesbesprekingen op het VN-hoofdkantoor in Genève tussen afgevaardigden van de Syrische regering en oppositiegroepen.

De besprekingen zijn bedoeld om een overgangsregering te vormen die een eind moet maken aan de burgeroorlog in Syrië. Daarbij zijn de afgelopen drie jaar naar schatting meer dan 100.000 mensen omgekomen. Meer dan twee miljoen Syriërs zijn hun land ontvlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl