NOS VoetbalAangepast

WK 1998: Kluivert vs. Staelens

Op weg naar het WK voetbal in 2014 in Brazilië eindigt Studio Voetbal iedere week met een WK-wedstrijd van het Nederlands elftal. Dit keer Nederland - België op het WK van 1998.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Na het verlies tegen de latere wereldkampioen Brazilië, vier jaar eerder in de Verenigde Staten, mag het Nederlands elftal het nu weer proberen in Frankrijk.

De poule is relatief eenvoudig met Mexico, Zuid-Korea en België. De aftrap is op 13 juni tegen die laatste ploeg.

Oranje speelt in het blauw en de Belgen in het wit, maar toch is de enige kleur die er die dag toe doet de rode. En dat niet vanwege de bijnaam van onze zuiderburen, de Rode Duivels, maar vanwege de kaart die de Belgische centrale verdediger Lorenzo Staelens Oranje-spits Patrick Kluivert aansmeert.

Nadat Staelens de Nederlander uitmaakte voor 'verkrachter', verwijzend naar een verkrachtingszaak uit 1998 waarbij Kluivert betrokken was, deelde de spits een elleboogstoot uit, waarna de Italiaanse scheidsrechter Pierluigi Collina niets anders kon doen dan hem van het veld sturen.

De wedstrijd zelf eindigt in een bloedeloze 0-0 en NOS-commentator Eddy Poelmann vat de start van het Nederlands elftal eigenlijk perfect samen: "Echt erg is 0-0 niet, een tegenvaller is het zeker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl