NOS SportAangepast

Knegt geschrapt, brons Kerstholt

Sjinkie Knegt is door de organisatie van de EK shorttrack in Dresden gediskwalificeerd. Hij kwam tijdens de aflossing met opgestoken middelvingers over de finish. Dat gebaar kostte hem zijn bronzen medaille. Niels Kerstholt, die als vierde eindigde, krijgt nu het brons.

Knegt kon zich niet beheersen, nadat het EK niet bracht wat hij ervan had verwacht. "Ik had het natuurlijk beter niet kunnen doen. Maar dit zijn emoties en dat hoort bij sport", aldus Knegt direct na de wedstrijd. Op dat moment wist hij nog niet dat zijn medaille zou worden afgepakt.

De Fries, normaal gesproken de nuchterheid zelve, kon zijn emoties niet de baas. "Ik kwam hier om te winnen. De frustratie zit in het hele weekend. Ik zat een paar keer op de verkeerde plek, dan zit het niet mee", aldus Knegt.

Geen consequenties aflossing

Voor de aflossingsploeg heeft de actie van Knegt geen consequenties. De zilveren medaille blijft gewoon staan, hoewel Knegt zich juist op dat onderdeel misdroeg. Volgens de ISU betreft het 'een individuele straf' voor Knegt en is hij daarom uit alle individuele uitslagen geschrapt.

Val op 1.000 meter

Eerder op de dag slaagde Knegt er niet in om de finale op de 1.000 meter te halen. Door een val in de halve finale zag hij zijn kansen op de eindoverwinning vervliegen. Dankzij een tweede plaats in de superfinale (3.000 meter) klom de Fries nog naar de derde plaats in het klassement. Maar die uitslag, en ook die van de overige afstanden, gingen dus niet in de boeken.

Bij de mannen ging het goud naar Victor An, een Zuid-Koreaan die uitkomt voor Rusland. Semen Jelistratov won de zilveren medaille.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl