NOS NieuwsAangepast

Seth Gaaikema neemt afscheid

Na 55 jaar neemt cabaretier Seth Gaaikema (74) afscheid van het theater. Vandaag speelt hij zijn allerlaatste voorstelling in de Stadsschouwburg in Groningen.

Bij het grote publiek is hij bekend als cabaretier; een taalvirtuoos, die veel werkte met woordspelingen. Zijn carrière begon toen hij voor Wim Kan teksten mocht schrijven in 1958. Later zou hij zelf het toneel op gaan en oudejaarsconferences geven.

Musicals

Cabaretkenner Kick van der Veer typeert Gaaikema als een grillige man, een man van uitersten: "Hij kan fantastisch schitteren; hij heeft Carré op zijn kop gezet. Maar hij kan ook goed falen; hij heeft echt grote flops gehad. Mooi aan zijn latere werk is dat hij er steeds meer emotie in heeft gestopt."

Gaaikema vertaalde ook veel musicals naar het Nederlands: onder meer Oliver, Les Misérables en Evita.

Voor zijn vertalingen van musicals ontving hij in 2000 de Kubus Oeuvre Award. Ook schreef hij eigen musicals, onder meer Swingpop en Kuifje: de Zonnetempel.

Afscheid

In zijn laatste voorstelling, Wat ik nog zou willen!, blikt hij terug op zijn carrière.

Zijn allerlaatste voorstelling stond voor eerder deze maand gepland, maar werd vanwege griep uitgesteld. Na vandaag valt dan toch echt het doek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl