NOS NieuwsAangepast

"Savile misbruikte 1000 kinderen"

BBC-coryfee Jimmy Savile heeft waarschijnlijk veel meer jongens en meisjes misbruikt dan werd gedacht. Er zouden niet 200, maar 1000 misbruikslachtoffers zijn.

Dat zou blijken uit een onderzoeksrapport van de Britse justitie, waar de krant The Guardian inzage in had. De dj en presentator overleed in 2011.

Savile presenteerde jarenlang BBC-programma's als Top of the Pops en het kinderprogramma Jim'll Fix it. Hij zou minderjarigen hebben misbruikt tijdens zijn werk voor de BBC, maar ook in ziekenhuizen waar hij vrijwilligerswerk deed.

Opnamestudio's

Werknemers van de BBC lieten oogluikend toe hoe hun collega de jongens en meisjes aanrandde of verkrachtte in opnamestudio's en kleedkamers van de omroep. Savile kon bijna 40 jaar lang zijn gang gaan. The Guardian spreekt van een vernietigend rapport voor de BBC.

Eind vorig jaar werd BBC-presentator Paul Gambaccini (64) gearresteerd op verdenking van seksueel misbruik. Hij werd na verhoor weer vrijgelaten. Gambaccini was de vijftiende die is aangehouden in het onderzoek naar seksueel misbruik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl