NOS NieuwsAangepast

Assad: opstappen is geen optie

De Syrische president Bashar al-Assad is niet van plan om op te stappen. ''Als we ons hadden willen overgeven, hadden we dat meteen wel gedaan'', zei Assad tegen Russische parlementsleden in Damascus. Het regime wil dat er tijdens de vredestop komende week in Zwitserland vooral wordt gesproken over het bestrijden van terrorisme.

Assad voelt zich mogelijk gesterkt door de bezoeken van westerse inlichtingendiensten. Vertegenwoordigers voerden onlangs overleg met het regime over de bestrijding van radicale islamitische groeperingen, zei de Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken.

Syrische Nationale Coalitie

Het Syrische regime, oppositiegroepen en westerse diplomaten nemen deel aan de vredesgesprekken, die woensdag in Montreux beginnen en later in Genève verder gaan. Oppositiegroepen eisten eerst dat Assad zou vertrekken voordat ze een vredestop zouden bijwonen. Maar de Syrische Nationale Coalitie is nu toch van de partij.

Doel van de top is om een einde te maken aan de oorlog. De Amerikaanse minister Kerry zei afgelopen week dat er geen plek is voor Assad in een toekomstig Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl