NOS NieuwsAangepast

VNG wil meer belastingen innen

Voorzitter Jorritsma van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat gemeenten meer vrijheid moeten krijgen om eigen belastingen te heffen. Dat zegt ze in een interview met NU.nl.

"Wij zijn een heel raar landje in Europa. In de rest van Europa moeten gemeenten voor minimaal de helft van de inkomsten eigen belastingen heffen", zegt Jorritsma.

ozb

In Nederland is dat ongeveer 10 procent via onder meer de onroerende zaak belasting (ozb). De rest van het budget krijgen de gemeenten van het Rijk.

Jorritsma, die ook burgemeester van Almere is, wijst erop dat het kabinet veel taken wil overhevelen naar de gemeenten. Daardoor nemen de risico's voor de gemeenten alleen maar toe.

Ze zegt dat haar pleidooi voor meer lokale belastingen los staat van de decentralisaties, maar het wordt er wel door versterkt.

Verkiezingen

Jorritsma erkent dat hogere gemeentelijke belastingen geen populair onderwerp zijn, zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. Toch hoeft het de burger per saldo geen geld te kosten.

"De Rijksbelastingen moeten dan omlaag. Hoe je dat vervolgens inricht, dat is natuurlijk uiterst politiek en daar moet de politiek ook over beslissen."

Verhuizen

Jorritsma verwacht niet dat mensen op grote schaal gaan verhuizen, omdat de belastingen in een andere gemeente lager zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl