NOS NieuwsAangepast

PVV-fracties motiekampioenen

De raadsfracties van de PVV in Den Haag en Almere hebben in de afgelopen vier jaar zeer veel moties ingediend en daarvan zijn er slechts weinig aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur naar de resultaten van de lokale PVV-politici in de huidige raadsperiode.

Raadsleden van andere partijen zien de PVV'ers als weinig constructief, of zelfs "een stoorzender", zeggen ze in Nieuwsuur.

Den Haag en Almere

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 boekte de PVV veel succes in Den Haag en Almere, de twee gemeenten waar de partij meedeed. In Almere werd de partij met negen zetels de grootste in de gemeenteraad; in Den Haag kreeg de partij met 8 zetels de een na grootste fractie.

In beide gemeenten belandde de PVV in de oppositie.

Moties

Zowel in Almere als in Den Haag onderscheiden de PVV-raadsleden zich door het indienen van zeer veel moties, in Den Haag (254 moties) zelfs twee keer zo veel als de daaropvolgende partij, GroenLinks (126). Zij waren in de afgelopen raadsperiode goed voor 30 procent van alle moties die aan de raad werden voorgelegd.

In Almere werd 75 procent van die moties verworpen, in Den Haag ging 90 procent de prullenbak in. Overigens zijn er in beide steden meer partijen die het overgrote merendeel van hun moties zagen sneuvelen.

"Tegen de stroom"

Toon van Dijk, PVV-fractievoorzitter in Almere, verklaart het grote aantal afgewezen moties uit de houding van zijn fractie die "tegen de stroom oproeit". Zijn collega-fractievoorzitter in Den Haag, Machiel de Graaf, is trots op zijn mensen die het voor elkaar hebben gekregen "dat het normale volk weer een stem heeft in de Haagse gemeenteraad".

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart doet de PVV opnieuw alleen mee in Den Haag en Almere. Peilingen geven aan dat de PVV in Den Haag mogelijk de grootste partij wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl