NOS NieuwsAangepast

Monsterscore voor grondwet Egypte

De nieuwe Egyptische grondwet is bij het referendum van deze week met een overweldigende meerderheid aangenomen. 98,1 procent van de kiezers stemde voor de grondwet waarin de macht van het leger wordt uitgebreid.

De opkomst was 38,6 procent. Zo'n 20,5 miljoen van de 53 miljoen kiezers brachten hun stem uit.

Tentamenperiode

De voorzitter van de kiescommissie noemde de opkomst een ongekend succes. Volgens de voorzitter was de opkomst nog hoger geweest als het referendum niet in de tentamenperiode was gevallen. Daardoor bleven veel jonge kiezers weg.

Bij het referendum over de vorige grondwet, in december 2012, kwam bijna eenderde van de kiesgerechtigden opdagen. 63,8 procent stemde toen voor. Die grondwet was geschreven onder leiding van de toen heersende Moslimbroederschap.

Sharia

In de nieuwe grondwet wordt de positie van het leger, de politie en de justitie versterkt. Partijen met een religieuze grondslag, zoals de Moslimbroederschap, worden verboden. De sharia wordt genoemd als inspiratiebron, maar niet als basis voor nieuwe wetten. Verder zal volgens de grondwet in Egypte godsdienstvrijheid heersen.

De Moslimbroederschap boycotte het referendum. Volgens de organisatie is de uitslag gemanipuleerd.

Confrontaties

De komende tijd blijft de Moslimbroederschap protesteren. Vandaag en gisteren vielen zeker vier doden bij confrontaties tussen aanhangers van de Moslimbroederschap en de politie.

De uitslag van het referendum maakt vermoedelijk de weg vrij voor legerleider Sisi om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. Verwacht wordt dat hij kort na de uitslag zijn kandidatuur bekendmaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl