Afspraken over aanpak mestfraude
Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft afspraken gemaakt met de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen om fraude met mest te bestrijden. Ook de illegale handel in antibiotica en hormonen in de veehouderij zullen gezamenlijk worden aangepakt.
Volgens Dijksma is er te weinig zicht op hoeveel mest er illegaal de grens over gaat. Om de fraude met mest aan te pakken, moet in kaart worden gebracht hoeveel er, legaal en illegaal, wordt geëxporteerd. Daarvoor is een gezamenlijke aanpak noodzakelijk. Het is van belang dat Nederland en de twee Duitse deelstaten die eraan grenzen, dezelfde cijfers hanteren. Dat is nu soms niet het geval.
Fraude met mest ondermijnt het systeem en berokkent schade aan het milieu en de agrarische sector in het algemeen, zegt Dijksma. Door overmatig lozen van mest komen er te veel schadelijk stoffen in het milieu terecht en kan bijvoorbeeld het grondwater ernstig vervuild raken.
Verplicht GPS-systeem
Om de maatregelen goed op elkaar af te stemmen, zijn volgens de staatssecretaris ferme afspraken noodzakelijk. Vrachtwagens die gebruikt worden bij de export van mest, worden verplicht uitgerust met GPS-systemen; zo kunnen de bewegingen veel preciezer in kaart worden gebracht.
Staatssecretaris Dijksma zal komend najaar opnieuw met de deelstaten overleggen over het effect van de genomen maatregelen. Dan wordt ook gesproken over de aanpak van antibiotica in de veehouderij.