NOS NieuwsAangepast

Eerste herdenking bij De Punt

Ongeveer vijftig Molukse nabestaanden van de kapers hebben bij De Punt de treinkaping uit 1977 herdacht. Het is voor het eerst dat deze gebeurtenis wordt herdacht op de plaats waar de trein twintig dagen lang stilstond.

De groep liep met een Nederlandse en een Molukse vlag in een stoet naar het spoor. Ook de Nederlandse gijzelaars en hun familie waren uitgenodigd, maar zij waren niet aanwezig.

De nabestaanden verzamelden zich vanochtend in een gemeenschapshuis in een Molukse wijk van Bovensmilde. Daar ging een Molukse dominee voor in gebed. Zij noemde alle namen van de mensen die omkwamen bij de kaping.

De sfeer was ingetogen. ''Er is in de wijk nooit gesproken over de kaping'', zegt verslaggever Theo Verbruggen. ''Nu de zaak weer actueel is door nader archiefonderzoek, is het voor het eerst onderwerp van gesprek.''

Geen treinen

Onder anderen advocaat Liesbeth Zegveld was bij de herdenking. Zij is ingehuurd door familie van de zes doodgeschoten kapers om een proces tegen de Nederlandse Staat te voeren.

Tijdens de herdenking bij het spoor reden er toevallig geen treinen tussen Assen en Groningen omdat er iemand voor de trein is gesprongen. Na de herdenking ging de groep naar de begraafplaats in Assen waar de zes doodgeschoten Molukse gijzelnemers zijn begraven.

Executie

Minister Opstelten maakte eind december bekend dat er "nader archiefonderzoek" wordt gedaan naar de beëindiging van de gijzeling. Organisator Emud Saija van de herdenking denkt dat Den Haag informatie achterhoudt. Hij is ervan overtuigd dat de mariniers, die een eind aan de kaping maakten, disproportioneel geweld hebben gebruikt. Het was een executie volgens hem.

Saija doet een oproep aan de politiek en aan de minister van Justitie van destijds, Dries van Agt, om openheid van zaken te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl