NOS NieuwsAangepast

Iran: geen bijwagen in Genève

Iran neemt alleen deel aan de conferentie over Syrië in Zwitserland als het daarvoor een officiële uitnodiging ontvangt. "Ons standpunt is duidelijk en we hebben secretaris-generaal Ban Ki-moon daarover ingelicht", liet minister van Buitenlandse Zaken Sarif vandaag weten in Teheran.

De Amerikaanse minister Kerry zei onlangs dat hij hoopt op een rol op de achtergrond voor Iran in Genève. Hij wilde een Iraanse delegatie de status van waarnemer geven bij het overleg, maar de regering in Teheran voelt daar dus niets voor.

Ook wilde Iran alleen aan de conferentie deelnemen als er geen voorwaarden vooraf werden gesteld, terwijl Kerry van Iran verlangt dat het zijn steun aan het regime van president Assad intrekt.

Oppositie

De Syrische oppositie zet vandaag de beraadslagingen voort over de vraag of er wel of niet een delegatie naar Zwitserland gaat. "We staan voor de moeilijkst denkbare beslissing", zegt een vertegenwoordiger van de Syrische Nationale Alliantie.

De gematigde oppositie is diep verdeeld over deelname aan de conferentie over de toekomst van Syrië. De tegenstanders van deelname vrezen voor gezichtsverlies als ze in Genève in gesprek gaan met het regime-Assad.

De Syrië-conferentie moet aanstaande woensdag in Montreux beginnen, en wordt dan in Genève voortgezet. De Verenigde Staten, Rusland en de Verenigde Naties hebben de conferentie georganiseerd. De Amerikanen hebben de gematigde oppositie op het hart gedrukt de conferentie niet te boycotten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl