NOS NieuwsAangepast

"Vergoeding Kamp onvoldoende"

Zo'n driehonderd huizenbezitters in Groningen overwegen naar de rechter te stappen. Zij willen ook een schadevergoeding van de NAM, omdat hun huis minder waard is geworden.

Gisteren werd bekend dat het kabinet 1,2 miljard euro uittrekt om de gevolgen van de gaswinning in Groningen te compenseren.

Schadevergoeding

De advocaat van de driehonderd huizenbezitters, Pieter Huitema, zegt dat dat geld alleen is bedoeld voor mensen die hun huis verkopen of hebben verkocht sinds het derde kwartaal van vorig jaar. Mensen die hun huis eerder hebben verkocht, of niet van plan zijn te verhuizen, vallen dus buiten de boot en moeten de waardevermindering voor lief nemen.

"De jurisprudentie is hier helder over", zei Huitema in het NOS Radio 1 Journaal. "De waardevermindering moet nu al worden gecompenseerd, niet pas als de woning wordt verkocht. Die mensen lijden nu al schade, dus hebben zij op dit moment ook recht op een schadevergoeding."

Volgens Huitema is het merendeel van zijn driehonderd cliënten niet van plan de komende tijd zijn huis te verkopen. "Toch lijden zij wel schade. Hun vermogen neemt af, omdat hun huis minder waard wordt."

Niet genoeg

Huitema denkt dat de 1,2 miljard euro van het kabinet bij lange na niet genoeg is. "Als je hypothetisch stelt dat alle huiseigenaren in dat gebied hun waardevermindering gaan claimen, dan kijk ik er niet raar van op als dat bedrag nog een keer op tafel moet komen."

De advocaat heeft de NAM gesommeerd om alsnog met een schadevergoeding te komen voor de waardevermindering van de woningen die niet verkocht worden. Als dat niet gebeurt, dan stapt Huitema naar de rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl