NOS NieuwsAangepast

Protesteren Oekraïne moeilijker

In Oekraïne is een serie wetten aangenomen die het moeilijker maken om te demonstreren in het land. President Janoekovitsj ondertekende de wetten, die donderdag snel door het parlement waren geloodst, gisteravond laat.

In Oekraïne is het al enige tijd onrustig, nadat Janoekovitsj een verdrag met de Europese Unie had opgezegd om de weg vrij te maken voor toenadering tot Rusland. De betogers willen juist betere banden met het Westen.

Onder de nieuwe wetten zijn de straffen voor ordeverstoring verzwaard. Ook is het verboden zonder toestemming tenten of podiums op te zetten in de publieke ruimte. Dat raakt de betogers die al maandenlang een tentenkamp op een plein in de hoofdstad Kiev hebben.

'Ondemocratisch'

De Europese Unie en de VS hebben Janoekovitsj opgeroepen de wetten terug te draaien. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry noemt het besluit ondemocratisch en zegt dat het Oekraïense volk zijn onvrede over het beleid van de regering vrijelijk moet kunnen uiten.

De betogers hebben al aangekondigd zich niks van de nieuwe wetten aan te trekken en zijn niet van plan het tentenkamp te ontruimen. De politie probeerde in december tevergeefs het kamp op te breken.

Weekend van de waarheid

Morgen wordt opnieuw een grote demonstratie georganiseerd in Kiev. Correspondent David Jan Godfroid twittert dat het het weekend van de waarheid wordt in Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl