NOS NieuwsAangepast

Nederlanders bouwen grootste iglo

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven zijn er in het Finse dorpje Juuka in geslaagd de grootste iglo ter wereld te bouwen. De ijskoepel is 10 meter hoog en heeft een diameter van 30 meter.

De ijskoepel is een afstudeerproject van de studenten Jorrit Hijl en Roel Pluijmen. "We hebben al geproost met champagne", zegt Jorrit. "Hij is prachtig van binnen."

Ballon

Voor het bouwwerk is een gigantische ballon gebruikt als mal. Daaroverheen zijn dunne lagen sneeuw en pykrete, een mix van houtsnippers en ijs, gespoten. Vervolgens hebben de studenten de ballon laten leeglopen.

Een team van dertig man werkte aan de iglo. De bouw ervan duurde zes dagen. Het vorige record werd in Japan gevestigd, daar bouwde men in 2001 een koepel van 25 meter groot.

Bouwers van ijshotels in Scandinavië hebben al interesse in de iglo getoond, want met deze nieuwe bouwmethode kunnen zij in de toekomst wellicht veel grotere hotels bouwen.

Tegenslag

Het bouwen van de ijskoepel verliep niet helemaal zoals gepland. In Juuka beleefde men dit jaar de warmste winter in 146 jaar, waardoor er weinig sneeuw voorhanden was.

Ook viel de stroom op een gegeven moment uit, waardoor de druk op de koepel wegviel en een deel weer naar beneden kwam. Hulp van de Finse brandweer bood uitkomst.

Vandaag opent de burgemeester van Juuka de iglo officieel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl