NOS NieuwsAangepast

Jongetje op foto niet Syrisch

Razendsnel werd een foto van een slapend jongetje tussen twee graven gedeeld via het internet. In de meeste fotobijschriften stond dat hij Syrisch was en tussen zijn overleden ouders in lag. Dat blijkt niet te kloppen.

De jongen is niet Syrisch en zijn ouders leven nog. De foto is in Saudi-Arabië gemaakt, niet in Syrië. En het zijn geen echte graven.

Neefje

Fotograaf Abdel Aziz al-Atibi groef de graven vorige week zelf voor een kunstproject. Hij vroeg zijn neefje ertussen te poseren. Daarna zette hij de foto op Instagram.

In het bijschrift schreef al-Atibi dat de graven niet echt waren. Ook plaatste hij twee foto's waarop zijn neefje lachend een vredesteken maakt.

Propaganda

Twitteraars publiceerden de foto van het slapende neefje in een andere context. De Nederlandse journalist Harald Doornbos schrijft dat de Amerikaanse bekeerde moslim @americanbadu als eerste met de foto aan de haal ging om het als propaganda te gebruiken. Daarna werd het beeld massaal gedeeld via sociale media als Facebook en Reddit.

Fotograaf al-Atibi schreef meteen op Twitter dat de foto in de verkeerde context werd geplaatst.

"Het is absurd hoe makkelijk mensen zich laten manipuleren, zonder dat ze de bron en feiten checken", zegt al-Atibi tegen beirut.com.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl