NOS NieuwsAangepast

Dodental Kabul naar 21

Het dodental van de aanslag van gisteren op een restaurant in de Afghaanse hoofdstad Kabul is opgelopen tot 21. Onder de doden zijn 13 buitenlanders, onder wie vier medewerkers van de VN en de vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds in Afghanistan.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon spreekt van een afschuwelijke aanslag. Het is de bloedigste aanslag op buitenlandse burgers sinds het begin van de oorlog in Afghanistan, 13 jaar geleden.

Een zelfmoordterrorist blies zich op bij het Libanese restaurant Taverna in een ambassadewijk in Kabul, waar altijd veel buitenlanders komen. Na de explosie gingen twee aanvallers de zaak binnen die lukraak om zich heen schoten.

De schutters raakten in een vuurgevecht met gealarmeerde veiligheidstroepen dat zo'n 20 minuten duurde. Beide aanvallers werden daarbij doodgeschoten. De restauranteigenaar schoot ook terug op de aanvallers, maar werd zelf gedood.

Lagarde

De omgekomen vertegenwoordiger van het IMF is de 60-jarige Libanees Wabel Abdallah. IMF-chef Christine Lagarde liet in een verklaring weten diep bedroefd te zijn over zijn dood.

Onder de buitenlandse doden zijn Amerikanen, Canadezen, Libanezen en één Brit.

Diplomaten

Het restaurant ligt in een buurt waar ambassades zijn gevestigd. Het is geliefd bij diplomaten en andere buitenlanders.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Het aantal aanslagen in Afghanistan is de laatste tijd toegenomen. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land is door de Amerikanen overgedragen aan Afghaanse veiligheidsdiensten. Alle buitenlandse troepen zullen waarschijnlijk eind dit jaar Afghanistan hebben verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl