Japanse 'oorlogsheld' overleden
Hiroo Onoda, de Japanse militair die zich 29 jaar na de Tweede Wereldoorlog op een Filipijns eiland overgaf, is op 91-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Tokio overleden. Onoda dacht al die jaren dat het nog oorlog was. Pamfletten en radio-uitzendingen waarin gemeld werd dat de oorlog voorbij was, beschouwde hij als Amerikaanse propaganda.
Onoda overleefde met drie anderen in bamboe-hutten; ze aten bananen en kokosnoten en slachtten af en toe een koe. Soms werden dorpelingen gedood van wie de Japanners dachten dat ze tot de vijand behoorden.
Een metgezel van Onoda gaf zich over aan het Filipijnse leger in 1950; twee anderen werden doodgeschoten, in 1954 en 1972.
Doodverklaard
Luitenenant Hiroo Onoda was officieel doodverklaard in 1959, maar in 1974 werd hij opgespoord door een Japanse student. Die kon hem niet overreden naar Japan terug te keren. Onoda wilde dat alleen doen als hij daartoe het militaire bevel kreeg.
De student keerde terug met Onoda's broer en zijn vroegere commandant, die hem formeel uit zijn functie onthief.
In de Filipijnse hoofdstad overhandigde Onoda zijn zwaard als teken van overgave aan president Marcos. Die gaf het hem terug en verleende hem gratie.
In Japan kreeg Onoda een heldenwelkom. Als 52-jarige keerde hij in 1974 terug naar een land dat voor hem onherkenbaar was veranderd. Artsen die hem onderzochten vonden zijn conditie opmerkelijk goed.
De luitenant kreeg een pensioen van het leger en tekende een contract voor zijn memoires, dat hem 160.000 dollar opleverde. De titel van het boek was Geen Overgave: Mijn Dertigjarige Oorlog.
Toen hem gevraagd werd wat hem al die jaren in de jungle had beziggehouden, was zijn antwoord "slechts het vervullen van mijn plicht".