NOS NieuwsAangepast

Besluit 100 op A10-west vernietigd

De rechtbank in Amsterdam heeft een streep gehaald door het besluit van minister Schultz om de snelheid op de A10-west te verhogen van 80 naar 100 kilometer per uur. Milieudefensie en de gemeente Amsterdam stapten eind november naar de rechter om een snelheidsverlaging af te dwingen.

De rechtbank zegt dat er te veel fijnstof langs het traject is gemeten, ook bij woningen. Minister Schultz concludeerde dat de waarden niet werden overschreden, maar zij baseerde zich op één meetpunt. Onderzoekers plaatsten daarna meer meetpunten en zagen wel een overschrijding van de toegestane waarden fijnstof langs de A10. De rechtbank vindt dat van doorslaggevende betekenis.

Herzien

Minister Schultz heeft nu zes weken de tijd om haar besluit te herzien. Intussen blijft de maximumsnelheid op de A10-west 100 kilometer per uur.

A12

Op de A12 bij Den Haag mag de snelheidslimiet wel 100 blijven. De Amsterdamse bestuursrechter zegt dat daar wel op een juiste wijze is gemeten.

Schultz

Minister Schultz gaat de uitspraak van de rechtbank over de A10 bestuderen. "Het lijkt op een eerdere uitspraak van de rechtbank over de A13 bij Overschie, dus het lag enigszins in de verwachting." Ze voegde eraan toe dat ze van de rechter gelukkig niet de snelheid meteen omlaag moet brengen, maar dat ze het besluit beter moet motiveren.

In de Tweede Kamer reageren partijen die toch al kritisch waren over de snelheidsverhoging opgetogen op de uitspraak. ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber benadrukt dat het kabinet voor de tweede keer in korte tijd op de vingers is getikt. Ze spreekt van een "mijlpaal voor de grote steden". GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik zegt dat de rechter anders dan het kabinet kiest voor gezondheid en milieu. "Hoera!" En D66-Kamerlid Van Veldhoven noemt het juist dat volgens de rechter gezondheid boven rijbeleving gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl