NOS NieuwsAangepast

Besluit gaswinning verwacht

Het kabinet neemt waarschijnlijk vandaag een besluit over de vermindering van de gaswinning in Groningen. Haagse bronnen meldden eerder aan de NOS dat de winning wordt verminderd, maar met hoeveel procent is nog niet duidelijk.

Er wordt met spanning op het besluit gewacht. Veel Groningers zijn de gasboringen en aardbevingen in hun regio beu, maar een vermindering van de gaswinning kost de staatskas honderden miljoenen euro's.

Als de ministerraad inderdaad een besluit neemt, geeft minister Kamp van Economische Zaken daarover in Groningen een persconferentie.

De NOS zendt die rechtstreeks uit op Nederland 1, Journaal24 en Politiek24. Dat zal in de loop van de middag zijn.

Nieuwe onderzoeken

Gelijktijdig met het kabinetsbesluit over de gaswinning worden ook veertien onderzoeken over de relatie tussen gaswinning en aardbevingen in Groningen gepubliceerd. Die moeten antwoord geven op de vragen hoe sterk de bevingen kunnen worden en hoe groot het gebied is waar gebouwen beschadigd kunnen raken. Ook is onderzocht of huizen in Groningen minder waard zijn geworden door de schade die veroorzaakt wordt door de gaswinning.

De onderzoeken worden gepubliceerd door het ministerie van Economische Zaken. Verder wordt ook het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) openbaar. Dat adviseerde vorig jaar om "zo snel als realistisch mogelijk" de gaswinning te verminderen, vanwege de kans op bevingen met een kracht van 5 op de schaal van Richter. Zo'n beving kan flinke schade veroorzaken in Groningen, omdat bevingen in het gasveld op hooguit drie kilometer diepte plaatsvinden.

Winningsplan

Een van de belangrijkste onderzoeken gaat over hoeveel gas minder moet worden gewonnen om aardbevingen van meer dan 3,9 op de schaal van Richter te voorkomen.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) komt met zijn eigen winningsplan, waarin staat hoeveel gas de NAM uit de bodem wil halen, zonder dat dat zware bevingen tot gevolg heeft.

Antwoorden?

De vraag is vooral of de NAM en minister Kamp met dezelfde hoeveelheid gas en hetzelfde tempo over gaswinning komen. Mogelijk moet de NAM zijn plannen bijstellen.

Of de kracht van de bevingen in Groningen na zo'n besluit gaat afnemen is nog de vraag. Volgens TNO en de experts van de TU Delft is het onderzoek dat de NAM heeft gedaan naar de toekomstige zwaarte ontoereikend.

Er is nog te weinig kennis over de bodemactiviteit om daarover voorspellingen te doen, stellen TNO en de experts van de universiteit. Zij pleiten voor een nationaal onderzoeksprogramma waardoor duidelijk moet worden welke mechanismes in de ondergrond de bevingen veroorzaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl