NOS NieuwsAangepast

10 Nederlanders gedood in Syrië

In Syrië zijn in de afgelopen jaren tien Nederlandse jihadisten gesneuveld. Dat zei minister Timmermans vanavond tijdens een debat over de ontwikkelingen in het Arabische land.

Volgens Timmermans zijn er op dit moment ongeveer 120 Nederlanders actief in Syrië. Zo'n twintig jihadisten zijn al teruggekeerd. Timmermans: "We houden het heel goed in de gaten."

Bijeenkomst

Volgens Timmermans verlopen de gesprekken over Syriëgangers binnen Europa goed, maar moet hier ook met andere landen over gesproken worden. Nederland heeft daarom het initiatief genomen om een bijeenkomst te organiseren. Onder andere Turkije, Libanon en Jordanië zullen op 19 en 20 februari in Den Haag aanwezig zijn.

Meisje van 15

De strijd tegen het regime van president Assad oefent op sommige jonge moslims een grote aantrekkingskracht uit. In december voorkwam de AIVD dat een meisje van 15 naar Syrië afreisde.

AIVD-topman Bertholee ging er toen nog van uit dat er bijna honderd Nederlandse jihadisten in Syrië zaten.

Website

In november meldde de salafistische website dewarereligie.nl dat er in totaal zeven Nederlanders omgekomen zijn in de strijd in Syrië. Andere bronnen spraken toen van negen Nederlandse doden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl