NOS NieuwsAangepast

"NSA zag 194 mln sms'jes per dag"

De NSA heeft in april van het jaar 2011 gemiddeld 194 miljoen sms'jes per dag onderschept. De Amerikaanse geheime dienst verzamelde op deze manier naar eigen zeggen "een goudmijn aan informatie".

Dat zegt de Britse krant The Guardian, die samen met nieuwszender Channel 4 News uitgebreid onderzoek deed naar documenten die werden overgedragen door klokkenluider Edward Snowden.

Transacties

Via de verstuurde tekstberichten kreeg de Amerikaanse geheime dienst onder meer inzicht in financiële transacties en contactgegevens van honderdduizenden burgers. Ook traceerde de NSA via roaming-gegevens gemiddeld zo'n 1,6 miljoen grensoverschrijdingen per dag.

In een reactie aan The Guardian laat de NSA weten dat de informatie uit de sms-berichten alleen gebruikt werd tegen "gerechtvaardigde buitenlandse doelwitten" en dat de privacy van de burgers is gewaarborgd.

Uit de gelekte informatie valt niet op te maken hoeveel dagen de NSA het sms-verkeer registreerde.

Vastgelegd

Vorig jaar maakte Edward Snowden via de website van The Guardian bekend dat hij informatie had gelekt over de werkwijze van de NSA, waar hij zelf ooit voor werkte.

Om uit handen te blijven van de VS, die hem wil berechten voor spionage, verblijft hij sinds augustus in Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl