NOS NieuwsAangepast

Kerry: praat mee over vrede Syrië

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry heeft een dringende oproep gedaan aan de Syrische oppositie om de vredesconferentie over het land bij te wonen. De bijeenkomst vindt woensdag plaats in de Zwitserse stad Montreux.

Kerry heeft de afgelopen dagen met politieke leiders in Europa en het Midden-Oosten gesproken over de vredesconferentie over Syrië. Hij deed zijn oproep tijdens een persbijeenkomst.

Onzeker

De aanloop naar de conferentie die meermaals is uitgesteld, verloopt chaotisch. Verschillende verzetsgroepen tegen president Assad weten nog niet of ze naar Montreux komen.

De oproep van Kerry was vooral gericht aan het adres van de Syrische Nationale Coalitie (SNC), de beweging die in het Westen wordt gezien als spreekbuis van de Syrische oppositie. De SNC stemt morgen in Istanbul over deelname aan de conferentie.

Overgangsregering

In zijn korte toespraak tot de pers herhaalde Kerry dat de conferentie maar één duidelijk doel heeft: er moet overeenstemming komen over de vorming van een overgangsregering in Syrië, met politici die door alle partijen worden gesteund.

Dat betekent, zei Kerry, dat personen die voor één van de partijen onacceptabel zijn, geen rol zullen spelen in het vredesproces. Hij benadrukte dat er resultaten geboekt moeten worden omdat Syrië op dit moment "de grootste magneet voor terroristen" is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl