NOS NieuwsAangepast

"Examenformulier beter verpakken"

Om fraude tegen te gaan moeten eindexamens voortaan later naar scholen worden verstuurd. Ook moeten ze anders verpakt worden. Dat schrijft staatssecretaris Dekker van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer.

Ook de manier waarop toezicht wordt gehouden door de inspectie, moet veranderen. Dat zijn volgens Dekker de lessen die getrokken kunnen worden rondom de kwestie met gestolen examens op de scholengemeenschap Ibn Ghaldoun.

De zaak bij het Ibn Ghaldoun kwam aan het licht toen het eindexamen Frans in mei 2013 via internet uitlekte. Uiteindelijk bleek het om 27 gestolen eindexamens te gaan. Dekker wil dat de examens anders verpakt worden zodat het ongezien openen en sluiten van de verpakking wordt tegengegaan.

Door de examens niet meer voor de meivakantie naar scholen te sturen, maar in ieder geval erna, liggen ze niet te lang onbeheerd ergens in de school, aldus Dekker.

Toezicht verbeteren

Het toezicht op de scholen moet ook verbeteren. Uit een evaluatie van de inspectie zelf blijkt dat het toezicht nu te versnipperd is. Er wordt bijvoorbeeld wel toezicht gehouden op de financien door een tak van de inspectie en op de behaalde resultaten van leerlingen door een andere tak, maar een koppeling tussen gegevens wordt vaak te laat gemaakt.

Incidenten kunnen nooit worden uitgesloten, schrijft Dekker, maar door meer samen te werken en eerder en beter aan de bel te trekken, valt veel winst te behalen.

In het bewuste voorbeeld van Ibn Ghaldoun zou een signaal van een leerkracht in april wel besproken zijn, maar besloten werd om er pas in juni in een verder onderzoek mee door te gaan.

OM-onderzoek

Dekker laat verder weten dat dat het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de examendiefstal bijna is afgerond. De elf verdachten die direct betrokken waren bij de diefstal komen eind januari voor de rechter.

Van de 64 leerlingen die de examens met voorkennis hebben gemaakt zijn nog 23 zaken in behandeling. Van de anderen is bij sommigen het diploma ingetrokken, bij sommigen ontbrak het aan bewijs van voorkennis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl