NOS NieuwsAangepast

Mogelijk betalen voor paardenrit

Ruiters moeten in de toekomst mogelijk betalen om met hun paard buiten te mogen rijden. Staatsbosbeheer en paardensportbond KNHS denken erover om een buitenrijpas in te voeren.

Het geld dat zo'n pas oplevert, zou moeten worden gebruikt voor het onderhoud van ruiterpaden en andere voorzieningen voor ruiters. De overheid trekt daar geen geld meer voor uit.

De buitenrijpas zou voor het hele land moeten gelden en voor iedereen die weleens te paard de natuur in trekt.

Vragenlijst

Alle leden van de KNHS krijgen binnenkort een vragenlijst over het plan thuisgestuurd. Het idee wordt ook voorgelegd aan ruiters die niet bij de bond zijn aangesloten. Ze kunnen doorgeven waar het geld van de buitenrijpas volgens hen naartoe moet gaan.

Staatsbosbeheer en de paardensportbond willen niet alleen investeren in ruiterpaden, maar ook in bijvoorbeeld parkeerplaatsen voor paardentrailers en bruggen die geschikt zijn voor paarden.

Wandelpaden

Het onderhoud van ruiter- en menpaden is relatief duur; wandel- en fietspaden kosten minder om te onderhouden. Bovendien worden paden voor wandelaars en fietsers gezien als basisvoorziening. Daar hoeft dus ook in de toekomst niet voor te worden betaald.

Staatsbosbeheer benadrukt dat ruiters nu soms al moeten betalen om te mogen rijden in gebieden die niet in beheer zijn van Staatsbosbeheer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl