NOS NieuwsAangepast

Catalanen willen referendum

Door correspondent Jessica van Spengen

Het Catalaanse parlement heeft zich uitgesproken voor een referendum over onafhankelijkheid. De stemverhouding was 87 stemmen voor en 43 tegen. De volgende stap is dat Catalonië officieel toestemming vraagt aan de regering in Madrid om het referendum te houden.

De Catalanen willen op 9 november van dit jaar het referendum houden, maar de Spaanse grondwet staat dit niet toe. Bij zo'n volksraadpleging zouden alle Spanjaarden moeten stemmen. Om in Catalonië toch een referendum te kunnen houden, is toestemming nodig van de centrale regering.

De regering van premier Rajoy is niet van plan de grondwet te wijzigen. De kans dat het referendum er komt, is dus vrijwel nihil.

Partido Popular

Volgens de peilingen is een meerderheid van de Catalanen voor onafhankelijkheid. Maar een afscheiding heeft gevolgen voor de deelregio en voor Spanje. Verschillende partijen, waaronder de regeringspartij Partido Popular, stemden vandaag tegen.

Binnen de PSC, de Socialistische Partij Catalonië, ontstond afgelopen week onenigheid. De partij is tegen het referendum, maar vijf regioparlementsleden verklaarden dat ze voor wilden stemmen.

Van Rompuy

In december zei president Herman van Rompuy van de Europese raad van regeringsleiders op een persconferentie met premier Rajoy dat een onafhankelijk Catalonië officieel niet meer tot Europa zou behoren. De verdragen die Europees gesloten zijn, zullen dan niet langer van toepassing zijn op Catalonië.

Maar Van Rompuy zei ook dat elk land dat de toetredingscriteria respecteert het lidmaatschap kan aanvragen. Daarbij geldt dat alle lidstaten moeten instemmen met toetreding. Als Spanje een veto uitspreekt, gaat de toetreding niet door.

Ook kredietbeoordelaar Moody's waarschuwt, schreef de Spaanse krant El Mundo vanmorgen. Catalonië wordt gezien als de economische motor van Spanje. Volgens Moody's kan een onafhankelijk Catalonië een negatief effect hebben op Spaanse economie, die zich langzamerhand herstelt. Investeerders die het vertrouwen in het land net weer hebben herwonnen, kunnen Spanje dan alsnog de rug toekeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl