NOS NieuwsAangepast

Senaat: Benghazi was vermijdbaar

De aanslag op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi had voorkomen kunnen worden, stelt een Amerikaanse Senaatscommissie. Volgens de commissie hebben het ministerie van Buitenlandse Zaken, de militaire top en de inlichtingendiensten fouten gemaakt in de zaak. Ook ambassadeur Stevens, die samen met drie anderen om het leven kwam bij de aanval, blijft niet buiten schot.

De commissie zegt dat de Amerikaanse autoriteiten te weinig aandacht hebben geschonken aan signalen dat er gevaar dreigde in Benghazi.

11 september

Precies elf jaar na de aanslagen op 11 september 2001 werd het consulaat in Libië aangevallen. Ambassadeur Stevens werd naar een beveiligde kamer in het gebouw gebracht toen de aanval begon, waar hij stierf door het inademen van rook.

Ook een technisch expert en twee militaire deskundigen kwamen bij de twee aanvallen op het gebouw om het leven.

Stevens

Over Stevens staat in het rapport dat hij in de weken voor 11 september tweemaal een aanbod heeft afgeslagen om een extra veiligheidsteam in Benghazi te stationeren, hoewel er aanwijzingen waren voor gevaar.

De inlichtingdiensten krijgen tegelijkertijd het verwijt dat ze waarschuwingssignalen gemist hebben. De kritiek op het Amerikaanse leger is dat er niet snel genoeg gereageerd werd op de aanval op 11 september 2012.

Regering

De regering-Obama liet kort na de aanval weten dat die een spontaan protest was tegen een Amerikaanse anti-islam-video, zoals in Caïro enkele uren daarvoor. Een paar dagen later werd die verklaring aangepast.

De commissie, die bestaat uit Democraten en Republikeinen, verwijt de regering dat de daders van de aanval niet zijn opgepakt. De VS kent de identiteit van enkele daders maar is niet in staat ze aan te houden wegens het gebrek aan samenwerking in de regio, staat in het rapport van 85 pagina's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl