NOS NieuwsAangepast

"Huurders en verhuurders aan zet"

De huren stijgen te snel. Dat vinden de FNV en de Woonbond, de koepelorganisatie van huurders. Daardoor zullen volgend jaar meer huurders niet meer rond kunnen komen. Ronald Paping van de Woonbond wil dat de politiek ingrijpt. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch vindt juist dat de bal bij de huurders en verhuurders ligt.

Meneer Paping, waarover maakt u zich zorgen?

Paping: "We zagen dat in 2013 de huren al gigantisch stegen, gemiddeld tegen de vijf procent en we verwachten dit jaar zelfs nog een grotere huurverhoging. Nu zijn er al 700.000 huishoudens die niet rond kunnen komen en dat wordt het komende jaar natuurlijk alleen maar meer en meer."

Om hoeveel geld gaat het?

Paping: "Als je een huur van 500 euro hebt, en er komt 5 procent bij, dan is dat 22,50 euro extra per maand. Dat betekent dat je 300 euro extra per jaar uit je netto-inkomen moet betalen. En vorig jaar was dat ook zo'n bedrag. Dus in een paar jaar tijd ben je straks 700 tot 800 euro extra kwijt aan huur."

Monasch: "Ik kan me deze zorgen volledig voorstellen."

Gaat u daar dan ook geld voor uittrekken?

Monasch: "Ja, dat hebben we ook gedaan. In het regeerakkoord komt er tot 2017 400 miljoen euro extra bij voor de huurtoeslag om juist de lage inkomens zo goed mogelijk te compenseren. Dit jaar heeft het kabinet nog eens 100 miljoen extra uitgegeven. Ik deel de zorgen van de FNV en de Woonbond en daarom nemen we ook dit soort maatregelen."

Meneer Paping, die brief was dus helemaal niet nodig.

Paping lachend: "Ja, was het maar zo. Kijk het is fijn dat het kabinet extra geld uittrekt voor de huurtoeslag, maar die compensatie is niet voldoende, want we zien nu dat heel veel huurtoeslagontvangers niet meer rond kunnen komen."

"De heer Monasch kan er toch niet onderuit dat de huren jaar na jaar gigantisch stijgen. Dit jaar zit er zelfs een vertekening doordat het inflatiecijfer zo raar wordt berekend. Die huurverhoging moeten we toch echt onder de 3 procent gaan houden."

Gaat u dat regelen, meneer Monasch?

Monasch: "Kijk, we hebben dat debat al gehad. De brief van de Woonbond is vorig jaar oktober al verstuurd. Die is nu nog een keer verstuurd. De Woonbond, de verhuurders en de huurders moeten gewoon met elkaar de verhoging afspreken."

"Het kabinet vindt dat de 500.000 mensen in Nederland met een inkomen boven de 43.000 euro die in een sociale huurwoning zitten, meer huur moeten betalen. En wat we nu zien is dat de corporaties dat maar mondjesmaat toepassen. Dus daar is ook veel geld te halen."

Paping: "Ja, maar dat vind ik een beetje raar gedrag van de Partij van de Arbeid. Eerst wordt er een gigantische verhuurdersheffing ingevoerd, vervolgens wordt er de ruimte gegeven aan de verhuurders om de huren fors te verhogen, die gaan dat ook allemaal doen, en vervolgens zegt meneer Monasch: u moet weer naar de verhuurders om te zorgen dat ze dat niet gaan doen. Ik vind dat de politiek echt zijn verantwoordelijkheid moet nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl