NOS NieuwsAangepast

FNV: huurstijging kost koopkracht

De huren stijgen dit jaar te veel. Daardoor zullen nog meer huurders dan nu niet rond kunnen komen. Dat stellen de FNV en de Woonbond, de belangenbehartiger van huurders, in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet heeft besloten dat huren voor lage inkomens per 1 juli met maximaal 1,5 procent omhoog mogen. Daar komt de inflatie over 2013 nog bij. Die is vastgesteld op 2,5 procent. In totaal stijgen de huren voor lagere inkomens dit jaar dus met maximaal 4 procent.

Volgens FNV en de Woonbond is het inflatiecijfer verkeerd berekend en zou de inflatie eigenlijk op 1,3 procent moeten uitkomen. De inflatie werd in 2013 namelijk gestuwd door de btw-verhoging. Omdat verhuurders over verhuur geen btw betalen, zou het inflatiecijfer zonder het effect van de btw-verhoging gehanteerd moeten worden, vinden de organisaties.

Huurders in armoede

FNV en Woonbond vrezen dat door de huurverhoging meer mensen dan nu te weinig geld overhouden voor hun levensonderhoud. Onderzoeksbureau RIGO becijferde eerder dat ruim 700.000 huurders in armoede leven. "Dat aantal zal straks alleen nog maar toenemen", zegt Woonbonddirecteur Ronald Paping.

Volgens hem hanteren bijna alle huurders de maximale verhoging en gaan er maar weinig daaronder zitten. Paping en FNV-voorzitter Heerts pleiten er voor om de extra huurverhoging van 1,5 procent bovenop de inflatie te schrappen.

Voor middeninkomens (tussen 34.085 en 43.062 euro bruto) mogen de huren per 1 juli 2014 maximaal met 4,5 procent stijgen en voor hogere inkomens, boven de 43.000 euro, met 6,5 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl