"Massale steun grondwet Egypte"

Voorstanders van de nieuwe Egyptische grondwet lijken bij het referendum daarover een monsterzege te hebben gehaald. Officiële cijfers ontbreken nog, maar regeringsfunctionarissen zeggen dat mogelijk 95 procent van de kiezers voor heeft gestemd.

Dinsdag en woensdag konden zo'n 53 miljoen Egyptenaren zich uitspreken over de nieuwe grondwet. Meer dan de helft zou dat ook hebben gedaan. Bij het referendum over de vorige grondwet, in december 2012, kwam slechts eenderde van de kiesgerechtigden opdagen.

Het Egyptische staatspersbureau heeft uit verscheidene steden al uitslagen gemeld. In de centraal gelegen steden Qena en Minya stemden respectievelijk 98 en 92 procent voor. De officiële uitslag komt waarschijnlijk vrijdag.

Verbod Moslimbroederschap

In de nieuwe grondwet wordt de macht van het leger versterkt. Ook worden partijen die een religieuze grondslag hebben, zoals de Moslimbroederschap van ex-president Morsi, verboden. De sharia wordt genoemd als inspiratiebron, maar niet als basis voor nieuwe wetten.

Het referendum maakt vermoedelijk de weg vrij voor legerleider Sisi om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. Verwacht wordt dat hij binnen enkele dagen zijn kandidatuur bekendmaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl