NOS NieuwsAangepast

"China kijkt naar bankensector EU"

"Europa was een tijd het zorgenkindje voor de grote economische machtsblokken, maar die tijd lijkt voorbij. Europa is inmiddels een gebied dat zich herstelt en dus kansen biedt voor Aziatische investeerders." Dat zegt Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem na een 8-daagse reis door Azië.

Na een bezoek aan Singapore en Hongkong sprak Dijsselbloem in Peking met zijn ambtgenoot minister van Financiën Lou Wei en de bankensector. "De Chinezen zijn zeer geïnteresseerd in hoe wij in Europa onze bankensector hebben hervormd", zegt Dijsselbloem.

Regulering van banken

China heeft eind vorig jaar grote economische hervormingen aangekondigd om de onroerendgoedmarkt, de schuldenberg van de lokale overheden en de banken, die te makkelijk kredieten verstrekken, aan te pakken.

"De Chinese autoriteiten waren zeer open over de uitdagingen die hen te wachten staan. Ik was ook verrast over hoe nauwgezet ze de Europese bankensector volgen. Ze hebben ons volledig doorgezaagd over hoe wij in Europa de banken met problemen aanpakken en hoe wij de banken reguleren. Daar zijn ze zeer in geïnteresseerd", zegt Dijsselbloem.

Grotere reserves

Hoewel hij verwacht dat het spannend wordt of China bijtijds genoeg hervormingen weet door te voeren om een crisis in de financiële sector af te wenden, staat China er volgens Dijsselbloem beter voor dan Europa toen de crisis uitbrak.

"De reserves van de Chinese overheid zijn veel groter dan een aantal jaar geleden in Europa. Toen daar verliezen moesten worden geleden, leidde dat meteen tot grote schulden, waar we nu nog steeds last van hebben in Europa. In China zijn de financiële reserves veel groter, dus men kan ook problemen zelf opvangen. Dat is een groot verschil."

Verdrag

Europa en China werken aan een investeringsverdrag, waardoor investeringen over en weer makkelijker worden en er een betere samenwerking tussen China en Europa komt. Verwacht wordt dat het verdrag nog voor de Europese verkiezingen in mei 2014 wordt ondertekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl