NOS NieuwsAangepast

PvdA: mogelijk bezuinigen om gas

De Partij van de Arbeid vindt dat er minder gas gewonnen moet worden, ook als dat tot extra bezuinigingen leidt. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom in Middelstum, in de provincie Groningen.

Eerder vandaag werd duidelijk dat zich in de coalitie de contouren aftekenen van een akkoord om de gaswinning te verminderen en de regio te compenseren voor de schade door de gaswinning.

Er wordt nog onderhandeld over de mate waarin de gasproductie wordt teruggebracht. Duidelijk is dat er compensatie komt voor het gebied dat door de aardbevingen is getroffen.

Bezuinigen

Volgens sommige bronnen kan een akkoord over de gaswinning de staat tussen 0,6 en 1,5 miljard euro kosten aan compensatie en verminderde opbrengsten.

Volgens PvdA-leider Samsom mogen extra bezuinigingen geen reden zijn om van het terugdringen van gaswinning af te zien.

"De aardgasproblematiek moet worden opgelost, ook als dat tot bezuinigingen leidt". Volgens Samsom is Groningen jarenlang solidair geweest met de rest van Nederland doordat de opbrengsten van het gas via de staatskas naar alle Nederlanders gingen. "Nu is het tijd dat we ook solidair zijn met de Groningers", aldus Samsom.

Compensatie

Samsom zei verder dat de Groningers zelf moeten beslissen over de besteding van het compensatiegeld.

Het kabinet praat vrijdag over de gasboringen in het gebied. Misschien brengt het kabinet dan ook een besluit naar buiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl