NOS NieuwsAangepast

Gaswinning wordt verminderd

De gaswinning in Groningen wordt verminderd en er komt geld vrij voor compensatie in het gebied dat door de aardbevingen is getroffen. Bronnen in Den Haag melden dat de contouren van een akkoord daarover in de top van het kabinet en tussen de regeringspartijen VVD en PvdA zich aftekenen.

Over de precieze uitwerking wordt nog gepraat. Het gaat dan onder meer over de vraag met hoeveel de productie wordt verminderd, wanneer dat ingaat en hoeveel geld ermee is gemoeid. Volgens sommige bronnen kan het de staat tussen 0,6 en 1,5 miljard euro kosten aan compensatie en verminderde opbrengsten.

Kamp

Het kabinet praat vrijdag over de gasboringen in het gebied. Misschien brengt het dan ook een besluit naar buiten. Minister Kamp heeft de afgelopen tijd allerlei onderzoeken laten doen naar het verband tussen boringen en aardbevingen.

Kamp wil er weinig meer over kwijt dan dat het kabinet deze maand maatregelen bekendmaakt. "Er kan geen overeenstemming zijn voordat de ministerraad een besluit heeft genomen."

Betrokkenen in Groningen hebben fel aangedrongen op compensatie. PvdA-leider Samsom is vandaag in Groningen.

Groen Links

GroenLinks wil weten in welke mate de gaswinning teruggedrongen wordt. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: "Interessant is of het gaat om een mindering die toch al moet gebeuren om de totale winning in 10 jaar onder het wettelijk vastgelegde maximum te houden of dat het een echte mindering is. Wat GroenLinks betreft moet het advies van de toezichthouder gevolgd worden. Dat betekent dat de gaskraan voor 40 procent dicht moet".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl