NOS NieuwsAangepast

"Westen sprak Syrië over rebellen"

Westerse inlichtingendiensten hebben in Damascus overleg gevoerd met de Syrische regering over hoe radicale islamitische groeperingen moeten worden bestreden. Dat heeft de Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken gezegd tegen de BBC.

Onderminister Mekdad wil niet specifiek zeggen om welke inlichtingendiensten het gaat. Volgens hem zien steeds meer westerse regeringen in dat er geen goed alternatief is voor president Assad. De internationale gemeenschap maakt zich steeds grotere zorgen over het groeiende aantal radicaal-islamitische groeperingen die de wapens hebben opgenomen tegen Assads leger.

Diplomaten

Mekdad zegt verder tegen de BBC dat steeds meer westerse landen erover denken om hun diplomaten weer terug te sturen naar Damascus. "Sommigen wachten wel de uitkomst van Genève af", zegt de onderminister.

In Genève begint volgende week een vredesoverleg, maar het is nog de vraag welke vertegenwoordigers er namens de oppositie bij zijn.

Miljoenen toegezegd

In Koeweit is vandaag een donorconferentie begonnen voor de noodlijdende bevolking van Syrië. Diverse landen hebben honderden miljoenen dollars toegezegd. Volgens de Verenigde Naties is er dit jaar 6,5 miljard dollar nodig om de Syriërs te helpen die slachtoffer zijn van de burgeroorlog.

Het grootste deel van het geld gaat naar vluchtelingen in Syrië zelf, de rest gaat naar de buurlanden waar ruim 2 miljoen Syriërs naartoe zijn gevlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl