NOS NieuwsAangepast

Meer wietplantages in Randstad

In de Randstad en Utrecht zijn vorig jaar bijna twaalf procent meer wietplantages ontmanteld dan in de voorafgaande jaren. Dat meldt netbeheerder Stedin die in dat gebied verantwoordelijk is voor de aanleg en het onderhoud van energienetwerken.

In 2013 ontruimde de politie in totaal 1531 hennepkwekerijen in het randstedelijk gebied, tegen gemiddeld 1300 plantages in de jaren daarvoor. Stedin schrijft het succes toe aan een betere samenwerking tussen justitie, politie en de gemeenten.

Bovendien lijken burgers beter te weten waar ze op moeten letten, waardoor er meer tips over plantages bij de politie binnenkwamen.

Knoeien

Bij het opsporen van energiefraude stuiten netbeheerders regelmatig op verdachte locaties waar mogelijk wiet wordt gekweekt. Hennepkwekers tappen vaak illegaal stroom af om hun planten van licht en water te voorzien.

Een op de vijf woning- en bedrijfsbranden wordt veroorzaakt door geknoei met stroom en overbelasting van het net. Daarom heeft Stedin aan burgers kaarten uitgedeeld met de geur van hennep, zodat ze plantages en gevaarlijke situaties eerder op het spoor kunnen komen.

180 miljoen euro

Volgens de gezamenlijke netbeheerders wordt er jaarlijks voor 180 miljoen euro gefraudeerd met stroom. Stedin denkt dat de helft van de onkosten van vorig jaar teruggevorderd kan worden op de fraudeurs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl